Czekolady chlebek bananowy z orzechowym nadzieniem

Drukuj
30.11.2024  Magda

Nie ma bardziej niezawodnego ciasta niż chlebek bananowy. Prostota jego wykonania i pyszny smak to jedno, ale do mnie przemawia za nim przede wszystkim jego wszechstronność – można łatwo modyfikować jego smak, a to podać kakao czy cynamon, poeksperymentować z polewą czy też nadzieniem. Na moim blogu znajdziecie już kilka propozycji smakowych, ale tym razem postawiłam dodać w środku ciasta nadzienie. Wyszło jak zawsze, smakowało wspaniale, zniknęło zbyt szybko…

Składniki (na keksówkę):

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • 60g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • łyżeczka esencji waniliowej

Na nadzienie:

  • 100g naturalnego Skyra
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 2 duże łyżki masła orzechowego – użyłam pół na pół gładkiego i z kawałkami orzechów
  • szczypta soli
  • łyżka mąki

Na wierzch ciasta:

  • 50g gorzkiej czekolady
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki masła orzechowego – użyłam gładkiego
  • 2 łyżki siekanych orzechów arachidowych – użyłam solonych

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Keksówkę wykładamy papierem.

 

Przygotowujemy nadzienie – do miski przekładamy Skyr, jajko oraz masło orzechowe i mieszamy do połączenia. Dodajemy cukier, sól oraz mąkę i ponownie mieszamy do połączenia. Odstawiamy.

 

Do miski przekładamy obrane banany i rozgniatamy je widelcem, aby mus – niewielkie kawałeczki są ok. Dodajemy resztę mokrych składników – jajka, olej, mleko, esencję waniliową oraz cukier i mieszamy łyżką do połączenia. Do osobnej miski przesiewamy suche składniki – mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz kakao. Wsypujemy je do mokrych składników i mieszamy do połączenia na jednolite ciasto. Czekoladę siekamy na drobno i dodajemy do ciasta, mieszamy. 

 

Wlewamy połowę ciasta do keksówki, na to wylewamy masę serowo-orzechową i trzonkiem łyżki lub nożem robimy lekkie esy-floresy w nadzieniu. Na to wylewamy resztę ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45 minut do czystego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy na kratkę i zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie, wspomagając się papierem, wyciągamy ciasto z formy do całkowitego ostygnięcia.

 

Przygotowujemy polewę – nad kąpielą wodną rozpuszczamy posiekaną drobno czekoladę z olejem kokosowym, odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. Polewą polewamy ciasto z wierzchu, do tego dodajemy stróżki masła orzechowego i całość posypujemy posiekanymi orzechami. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *