Cynamonowiec

Drukuj
01.03.2013   Magda

W chwilach, gdy mam ochotę na coś słodkiego i jednocześnie chcę ucieszyć moich bliskich czymś dobrym, sięgam po domowe wypieki. Te ze sprawdzonych przepisów zawsze dobrze się udają i wszystkim smakują. Tak jest z tym ciastem – jest pyszne oraz długo pozostaje świeże i wilgotne. Cynamonowiec przypomina smakiem świąteczne wypieki i wypełni cały dom aromatycznym zapachem cynamonu.

Składniki (na blachę o wymiarach około 23x23cm)

  • 3 jabłka, obrane i starte na tarce o grubych oczkach
  • 4 jajka 
  • 2/3 szklanki cukru 
  • opakowanie cukru z dodatkiem wanilii
  • 2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki oleju 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 czubate łyżeczki cynamonu
  • cukier puder do oprószenia

 

Formę do pieczenia wykładamy papierem. Nagrzewamy piekarnik do 180º.

 

Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Do masy małym strumieniem dodajemy olej, cały czas miksując.

 

Do osobnej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i powoli dodajemy do masy jajecznej i delikatnie miksujemy.

 

Następnie dodajemy starte jabłka i mieszamy wszystko łyżką. Przelewamy ciasto do blaszki i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40-45 minut. Gdy wystygnie, posypujemy cukrem pudrem.

 



2 thoughts on “Cynamonowiec”

  • Moje ciasto numer 1! Robiłam już kilka razy – zawsze się udaje i wszystkim smakuje.
    Nie wiem, ile dni pozostaje świeże, bo u mnie momentalnie znika z blachy;)

  • Zrobiłam, wyszło, było pyszne i kropka 😉
    Czyli wszystko według planu.
    Faktycznie jest długo świeże, nie zsycha się i nawet na trzeci dzień smakuje tak samo dobrze.
    Zrobię znów niebawem, gdyż ciasto robi się niewiarygodnie szybko, niemalże współmiernie do szybkości jego znikania z formy (nawet kot się połasił, choć wcale nikt go nie zapraszał).
    Zatem polecam i dziękuję za przepis
    Laura

Skomentuj Anonimowy Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.