Cynamonowa panna cotta z jabłkami

Drukuj
30.09.2015   Magda
Delikatna i kremowa konsystencja panna cotty, subtelny aromat cynamonu oraz słodkie, gorące jabłka to śmiało można nazwać połączeniem doskonałym. Po raz kolejny okazuje się, że jabłka i cynamon to nieodłączny duet idealnie uzupełniający się smakowo. Polecam takie deser na wyjątkowy podwieczorek.

Składniki (na 4 małe porcje):

  • 200ml śmietanki kremówki
  • 200ml tłustego mleka
  • 3 łyżki brązowego, drobnego cukru
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 5 łyżek wrzątku
  • 1.3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 laska cynamonu
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 duże jabłko
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka masła
  • 2 łyżki cukru

 

Do rondelka z grubym dnem wlewamy śmietankę, mleko, dodajemy cukier, sproszkowany cynamon i laskę cynamonu. Wstawiamy na średni ogień i podgrzewamy, często mieszając, doprowadzając płyn prawie do wrzenia. Następnie wyłączamy ogień, odstawiamy i przykrywamy do zaparzenia i lekkiego ostygnięcia. 

 

Gdy śmietanka z dodatkami jest już letnia, przygotowujemy żelatynę – dokładnie rozpuszczamy proszek we wrzątku i zostawiamy na 3-4 minuty. Po tym czasie, wyciągamy ze śmietanki laskę wanilii i dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie rozpuszczając ją w bazie panna cotty. Gotową miksturę przelewamy do malutkich salaterek i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia na minimum 3 godziny. 

 

Na kilka minut przed podaniem panna cotty, przygotowujemy jabłko – jabłko myjemy i kroimy na ćwiartki a je jeszcze na dwa. Skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelnię rozsypujemy cukier i podgrzewamy, aż zacznie się karmelizować. Następnie wrzucamy masło i układamy jabłka i kolistymi ruchami patelni wszystko mieszamy. Dusimy jabłka w karmelu, obracając je co jakiś czas. Po około 5-7 minutach są gotowe do podania.

 

Cienkim i ostrym nożykiem oddzielamy brzegi panna cotty od salaterki i wstawiamy salaterkę do ciepłej wody na około minutę, aby łatwo było wyciągnąć panna cottę ze środka. Wyciągamy salaterkę z wody, osuszamy. Przykrywamy talerzykiem i szybko odwracamy. Delikatnie ściągamy salaterkę,a  jeśli panna cotta się nie odkleiła, możemy postukać w boki i lekko potrząść salaterką. Wyeksponowaną na talerzu panna cottę dekorujemy przygotowanymi wcześniej jabłkami. Od razu podajemy.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *