Ciasto Lotus z polewą

Drukuj
26.10.2024  Magda

Muszę przyznać, że poznałam się z tymi ciasteczka dość późno, chyba dopiero jakieś półtora roku temu jak w moim mieście pojawiła się sieciówka w którym były właśnie te ciasteczka i krem dostępne. Ale była to miłość natychmiastowa – ten karmelowo-korzenny smak od razu mnie zniewolił. Teraz na szczęście są dostępne w wielu sklepach więc okazji na ich zajadanie jest wiele i jest też okazja aby częściej piec to pyszne ciacho inspirowane tymi ciasteczkami, które też stanowią jego ważny składnik. Jeśli uwielbiacie te ciasteczka – musicie spróbować. Jeśli jeszcze nie próbowaliście – kupcie od razu 2 paczki i jedną zjedzcie samą a drugą zmieńcie w to ciacho.

Składniki (na formę o wymiarach około 23x23cm):

  • 125g ciasteczek Lotus Biscoff 
  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2/3 szklanki mleka

Na wierzch:

  • 100ml śmietanki kremówki
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • 25g miękkiego masła
  • 3 łyżki kremu Lotus Biscoff
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • czubata łyżeczka kakao
  • 3 ciasteczka Lotus

 

Piekarnik nastawiamy do nagrzania na 180°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem.

 

Przekładamy ciasteczka do robota kuchennego i mielimy na drobno. Do ciasteczek przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cynamon. Odstawiamy. 

 

Do miski wybijamy jajka, dodajemy cukier i mikserem miksujemy na jasny, puszysty krem. Nie przestając miksować, cienkim strumieniem dolewamy olej oraz mleko. Dodajemy esencję waniliową. Dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia. Przelewamy ciasto do blachy, wyrównujemy i pieczemy około 35 minut minut, aż stanie się złociste, a patyczek będzie czysty. Wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia – ja około po 5 minutach wspomagając się papierem, wyciągam ciasto z formy na kratkę, aby nie zaparowało się na dnie.

 

Gdy ciasto ostygnie, zabieramy się za krem – do miski żaroodpornej wlewamy śmietankę i dodajemy drobno pokrojoną czekoladę. Rozpuszczamy czekoladę nad kąpielą wodną. Odstawiamy do ostygnięcia. 

 

Do miski przekładamy masło i miksujemy mikserem aż stanie się dużo jaśniejsze i puszyste. Dodajemy do niego krem Lotus, kakao oraz esencję waniliową i miksujemy do połączenia. Miksując, wlewamy ostudzoną czekoladę do uzyskania jednolitego kremu.

 

Rozprowadzamy przygotowany krem na wierzch ciasta, dodatkowo posypujemy pokruszonymi ciasteczkami Lotus. Możemy podawać. 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *