Składniki (na 2-3 osoby):
- 200ml wody
- 40g masła
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szklanka mąki
- 3 średnie jajka w temperaturze pokojowej
- szczypta soli
- olej do smażenia
Sos czekolady:
- 80g gorzkiej czekolady
- 100ml mleka
- łyżka masła
- szczypta soli
- szczypta chili
Dodatkowo:
- drobny biały cukier
- cynamon
W garnku zagotowujemy wodę z masłem, cukrem, solą, do chwili gdy masło i cukier się rozpuszczą. Następnie ściągamy z ognia i do gorącej wody wsypujemy uprzednio przesianą mąkę. Drewnianą łyżką energicznie mieszamy, do chwili gdy ciasto będzie jednolite i będzie dobrze odchodzić od brzegów garnka. Odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy ciasto ostygnie, za pomocą miksera ucieramy je z jajkami – dodajemy jajko jedno po drugim i dokładnie miksujemy. Miksujemy do chwili uzyskania jednolitej, gęstej masy.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z niedużą końcówką w kształcie gwiazdki.
W rondlu rozgrzewamy olej – aby sprawdzić czy jest już dobrze na grzany wrzucamy odrobinę ciasta – jeśli wypłynie i zacznie się złocić, olej jest dobrze nagrzany. Za pomocą rękawa wyciskamy około 10 centymetrowe churrosy i ucinamy je nożyczkami. Na każde smażenie można wrzucić około 10-15 churrosów. Smażymy około 2 minuty z obu stron, aby było złociste.
Wyciągamy na ręcznik papierowy do odsądzenia. Na duży talerz wysypujemy cukier i cynamon i obtaczamy w nim gotowe churrosy.
Do małego rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło i podgrzewamy. Gdy zacznie się gotować, odstawiamy z ognia i dodajemy drobno posiekaną czekoladę, szczyptę soli i chili. Przykrywamy talerzykiem na 3 minut. Po tym czasie mieszamy do uzyskania gładkiego i błyszczącego sosu czekoladowego. Podajemy go jeszcze ciepłego ze świeżo upieczonymi churrosami.
Znakomite z czekoladą i przepyszne w tłusty czwartek 🙂