Churros z sosem czekoladowym

Drukuj
29.01.2016   Magda
Z okazji karnawału można sobie trochę odpuścić noworoczne postanowienia o odchudzaniu. Jak szaleć to szaleć, chociaż raz w ciągu karnawału, totalnie bez wyrzeczeń – słodko, tłusto i pysznie! Hiszpańskie churrosy są właśnie taką pokusą, której nie możecie sobie odmówić. Chrupiące, złociste, pachnące cynamonem. A do tego rozpustna gorąca czekolada z subtelny uderzeniem pikantnego chili. Obłędne!

Składniki (na 2-3 osoby):

  • 200ml wody
  • 40g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szklanka mąki
  • 3 średnie jajka w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Sos czekolady:

  • 80g gorzkiej czekolady
  • 100ml mleka
  • łyżka masła
  • szczypta soli
  • szczypta chili

Dodatkowo:

  • drobny biały cukier
  • cynamon

 

W garnku zagotowujemy wodę z masłem, cukrem, solą, do chwili gdy masło i cukier się rozpuszczą. Następnie ściągamy z ognia i do gorącej wody wsypujemy uprzednio przesianą mąkę. Drewnianą łyżką energicznie mieszamy, do chwili gdy ciasto będzie jednolite i będzie dobrze odchodzić od brzegów garnka. Odstawiamy do ostygnięcia. 

 

Gdy ciasto ostygnie, za pomocą miksera ucieramy je z jajkami – dodajemy jajko jedno po drugim i dokładnie miksujemy. Miksujemy do chwili uzyskania jednolitej, gęstej masy.

 

Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z niedużą końcówką w kształcie gwiazdki.

 

W rondlu rozgrzewamy olej – aby sprawdzić czy jest już dobrze na grzany wrzucamy odrobinę ciasta – jeśli wypłynie i zacznie się złocić, olej jest dobrze nagrzany. Za pomocą rękawa wyciskamy około 10 centymetrowe churrosy i ucinamy je nożyczkami. Na każde smażenie można wrzucić około 10-15 churrosów. Smażymy około 2 minuty z obu stron, aby było złociste. 

 

Wyciągamy na ręcznik papierowy do odsądzenia. Na duży talerz wysypujemy cukier i cynamon i obtaczamy w nim gotowe churrosy.

 

Do małego rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło i podgrzewamy. Gdy zacznie się gotować, odstawiamy z ognia i dodajemy drobno posiekaną czekoladę, szczyptę soli i chili. Przykrywamy talerzykiem na 3 minut. Po tym czasie mieszamy do uzyskania gładkiego i błyszczącego sosu czekoladowego. Podajemy go jeszcze ciepłego ze świeżo upieczonymi churrosami.

 



1 thought on “Churros z sosem czekoladowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.