Chłodnik pomidorowy

Drukuj
02.08.2013   Magda

Ten chłodnik to mój sposób na walkę z upałem – orzeźwia, wybornie smakuje, zaskakuje kremową konsystencją i letnim, wakacyjnym smakiem soczystych, rubinowych pomidorów. W takie dni jak teraz sprawdza się znakomicie jako lunch, pierwsze danie lub sycący, chłodny koktajl.

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 2 duże lub 3 średnie dojrzałe pomidory
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta płatków chili
  • 500 ml kefiru
  • mały pęczek szczypiorku

Do podania:

  • świeże pieczywo
  • odrobina koperku

 

Pomidory myjemy i kroimy w duże kawałki. Do rondelka wlewamy oliwę, wrzucamy masło i wyciskamy na to ząbek czosnku – taka kolejność zapobiegnie przypaleniu się masła i zbyt szybkiego spaleniu się czosnku. Pod rondelkiem włączamy średni ogień i gdy masło się rozpuści, podsmażamy czosnek przez 1 minutę. Następnie dodajemy pokrojone pomidory, doprawiamy chili, solą i pieprzem, mieszamy, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 15 minut.

 

Po upływie tego czasu, ściągamy garnek z ognia i całość blendujemy na gładką masę (użyłam nakładki z ostrzami, aby uzyskać naprawdę gładką konsystencję). Następnie odstawiamy do ostygnięcia.

 

Po ostygnięciu, dodajemy do pomidorów kefir, połowę posiekanego szczypiorku, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Podajemy mocno schłodzony, z wierzchu posypany szczypiorkiem. Polecam go jeść z chrupiącym pieczywem posmarowanym masłem.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.