Składniki (na 2-3 porcje):
- 2 duże lub 3 średnie dojrzałe pomidory
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
- szczypta płatków chili
- 500 ml kefiru
- mały pęczek szczypiorku
Do podania:
- świeże pieczywo
- odrobina koperku
Pomidory myjemy i kroimy w duże kawałki. Do rondelka wlewamy oliwę, wrzucamy masło i wyciskamy na to ząbek czosnku – taka kolejność zapobiegnie przypaleniu się masła i zbyt szybkiego spaleniu się czosnku. Pod rondelkiem włączamy średni ogień i gdy masło się rozpuści, podsmażamy czosnek przez 1 minutę. Następnie dodajemy pokrojone pomidory, doprawiamy chili, solą i pieprzem, mieszamy, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 15 minut.
Po upływie tego czasu, ściągamy garnek z ognia i całość blendujemy na gładką masę (użyłam nakładki z ostrzami, aby uzyskać naprawdę gładką konsystencję). Następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Po ostygnięciu, dodajemy do pomidorów kefir, połowę posiekanego szczypiorku, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy mocno schłodzony, z wierzchu posypany szczypiorkiem. Polecam go jeść z chrupiącym pieczywem posmarowanym masłem.