Składniki (na keksówkę o wymiarach 26x12x7cm):
- 4 bardzo dojrzałe banany
- 3 łyżki cukru białego
- 4 łyżki cukru brązowego
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki i odrobina do obsypania formy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- odrobina masła do wysmarowania formy
Nastawiamy piekarnik do nagrzania na 180°. Formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy mąką.
3 dojrzałe banany obieramy, dzielimy na mniejsze części i rozdrabniamy dokładnie widelcem.
Do miski wybijamy jajka, dodajemy do nich cukier biały oraz 3 łyżki cukru brązowego i ubijamy mikserem na jasny, puszysty krem. Nie przestając miksować, dodajemy do jajek olej oraz rozdrobnione banany – miksujemy tylko do połączenia składników.
Do osobnej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Do mokrych składników dodajemy w 3 porcjach składniki suche i ucieramy mikserem na wolnych obrotach tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto wykładamy do formy i wyrównujemy wierzch.
Pozostałego banana obieramy i przecinamy wzdłuż. Przeciętego banana układamy na wierzchu ciasta i posypujemy całość równomiernie pozostawioną łyżką brązowego cukru.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 50-55 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wykładamy do całkowitego ostygnięcia.
Będę dzisiaj piekła , przepis wydaje się fajny