Chlebek bananowy z malinami i białą czekoladą

Drukuj
03.07.2020   Magda

Każdy kto już raz upiekł chlebek bananowy ten wie, że to ciasto wymaga minimum wysiłku, dosłownie jest to ciasto do zrobienia widelcem, bez miksowania, tylko wymieszać, przelać do formy i cierpliwie czekać, aż się upiecze. Do tego zawsze wychodzi, moje w trakcie pieczenia nawet raz wyszło z formy – pięknie rośnie, jest puszyste, a jednocześnie długo zostaje świeże. W wersji letniej proponuje do ciasta dodać świeżych owoców – dla mnie maliny smakują pysznie w tym bananowym cieście, a biała czekolada…no cóż, świetnie łączy się z malinami 🙂

Składniki (na keksówkę o wymiarach 26x12x7cm):

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki stopionego oleju kokosowego
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego – użyłam domowej roboty
  • 4 łyżki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 100g białej czekolady
  • 100g świeżych malin
  • odrobina tłuszczu do wysmarowania formy

 

Nastawiamy piekarnik na 160°. Keksówkę smarujemy tłuszczem – ja użyłam masła.

 

Czekoladę siekamy na małą kostkę i odkładamy do użycia.

 

Widelcem rozgniatamy banany i przekładamy do miski. Dodajemy do nich jajka, cukier, ekstrakt waniliowy, rozpuszczony i ostudzony olej kokosowy oraz mleko – wszystko mieszamy do połączenia widelcem. Do mokrych składników bezpośrednio przesiewamy mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia i łączymy wszystko razem na jednolite ciasto – mieszamy tylko do połączenia, nie wyrabiamy zbyt długo. Do ciasta dodajemy około 2/3 kawałków czekolady oraz większość malin – około 6-7 zostawiamy na wierzch. Bardzo delikatnie mieszamy ciasto z dodatkami. Gotowe ciasto przelewamy do keksówki, wierzch wyrównujemy.

 

Na wierzch posypujemy ciasto resztą czekolady oraz układamy nieregularnie maliny. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 55-60 minut, ale polecam sprawdzić ciasto patyczkiem czy wychodzi suchy.

 

Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, w międzyczasie możemy wyciągnąć go delikatnie z formy, ułożyć na kratce, aby się nie zaparowało i szybciej wystygło.

 



1 thought on “Chlebek bananowy z malinami i białą czekoladą”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.