Chili con carne

Drukuj
31.03.2014   Magda

Chili con carne to jedno z najlepszych dań jednogarnkowych. Podczas dużych imprez świetnie się sprawdza – oszczędza czas, bo można je zrobić wcześniej i tylko podgrzać przed podaniem, jak i można zrobić naprawdę wielki gar i nakarmić wielu gości. Przygotowane własnoręcznie kukurydziane tortille pomogą w stworzeniu klimatu iście meksykańskiej uczty.

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 500g mielonej wołowiny
  • puszka pomidorów
  • 1 mięsisty pomidor
  • puszka czerwonej fasoli, odsączonej i opłukanej
  • pół puszki kukurydzy
  • 2 czerwone cebule, poszatkowane
  • 2 ząbki czosnku, roztarte z solą
  • 1 łyżeczka pieprzu Cayenne
  • szczypta płatków chili (opcjonalnie)
  • 1/2  łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • łyżka octu balsamicznego
  • pieprz i sól
  • łyżka oliwy 

 

Na patelni z przykrywką rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, aby się zeszkliła. Następnie dodajemy czosnek i przyprawy: chilli, cynamon, kmin, pieprz Cayenne, oregano. Chwilkę wszystko smażymy. Dodajemy mieloną wołowinę i podsmażamy, często mieszając i rozdrabniając większe grudy. Gdy mięso się ładnie zarumieni, wlewamy pomidory. Puszkę po pomidorach wypełniamy do połowy wrzątkiem, opłukujemy i wlewamy do mięsa. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę octu balsamicznego, mieszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut.

 

Następnie dodajemy fasolę, kukurydzę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut. Na sam koniec, dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i ściągamy z ognia.

 

Chili con carne podajemy w zależności od upodobań – z białym ryżem i/lub plackami kukurydzianymi, z kleksem kwaśnej śmietany i ewentualnie posiekaną świeżą kolendrą lub oregano.

 

PLACKI KUKURYDZIANE (na 7-8 placków):

  • 100g mąki kukurydzianej
  • 100g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 50g masła
  • 150ml wrzątku

 

Mąkę kukurydzianą i pszenną przesiewamy do miski, dodajemy sodę i sól. Wrzucamy pokrojone w kostkę masło, a następnie wlewamy wrzątek. Za pomocą łyżki wszystko razem energicznie mieszamy. Gdy ciężko już nam będzie operować łyżką, bierzemy ciasto i wyrabiamy w misce ręką na elastyczną masę. Tworzymy zgrabną kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i odstawiamy na 20-30 minut. 

 

Rozgrzewamy mocno suchą patelnie. Z ciasta odrywamy kulki wielkości orzecha włoskiego i za pomocą wałka rozwałkowujemy je na cienkie placki. Wrzucamy na patelnię i smażymy przez 3 minuty z każdej strony.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.