Cannelloni z sosem bolognese

Drukuj
13.01.2018   Magda

Cannelloni z sosem bolognese to pyszny, klasyczny przepis, który świetnie się sprawdzi na codzienny obiad lub przyjęcie. Można go zrobić w dużej ilość, na dużo wcześniej i podpiekać dopiero przed podaniem. Łączy w sobie smak dobrze znanego nam sosu bolognese z pysznym, kremowym beszamelem. Ciągnący, podpieczony ser to dodatkowa wisienka na torcie tego pysznego obiadu.

Składniki (na 4 duże porcje):

  • opakowanie makaronu cannelloni
  • 500g mielonego mięsa z szynki
  • 1 duża cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • kulka sera mozarella
  • około szklanki przegotowanej wody

Sos beszamelowy:

  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

 

Zaczynamy od zrobienia sosu bolognese – szatkujemy drobno cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy cebulę, odrobinę ją solimy i smażymy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek oraz roztarte w rękach oregano i smażymy dodatkową minutę, mieszając. Ściągamy z patelni na osobny talerz.

 

Na tej samej patelni podgrzewamy kolejną łyżkę oleju i wrzucamy mięso – obsmażamy od czasu do czasu mieszając i rozdrabniając grudy, aż stanie się brązowe i podpieczone. 

 

Do mięsa dodajemy podsmażoną cebulę oraz koncentrat pomidorowy i mieszając, przesmażamy minutę. Następnie dodajemy obie puszki pomidorów, resztki pomidorów opłukujemy i wlewamy na patelnie – wlewamy wodę do połowy wysokości każdej z puszek, to jest wystarczająca ilość płynów potrzebna w sosie. Doprawiamy do smaku odrobiną soli, pieprzu, dodajemy cukier i paprykę. Mieszamy, a gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy aż sos zgęstnieje – około godziny, od czasu do czasu mieszając.

 

W międzyczasie możemy przygotować beszamel – w rondlu rozpuszczamy masło. Wsypujemy do niego mąkę i dokładnie mieszamy. Smażymy mąkę mieszając aż stanie się złocista. Nie przestając mieszać, najlepiej rózgą cukierniczą, wlewamy stopniowo mleko. Gotujemy, mieszając, aż sos stanie się kremowy i gęsty – gęstość ciasta naleśnikowego. Ściągamy z ognia. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy kilka łyżek beszamelu. Rurki makaronowe wypełniamy farszem – najlepiej postawić je w pionie w naczyniu i wypełniać małą łyżeczką. Pozostały farsz, który nie zmieści się do rur, wykładamy także do naczynia, na makaron. Nafaszerowane rury układamy ciasno w naczyniu – jeśli robimy dwie warstwy rur, tak jak w moim naczyniu, najlepiej pomiędzy warstwy rozsmarować kilka łyżek beszamelu. Wierzch rur przykrywamy równomiernie beszamelem i rozkładamy po całości kawałki mozzarelli.

 

Całość przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie, ściągamy z wierzchu folię aluminiową i podpiekamy jeszcze chwilę aż zarumieni się w wierzchu – możemy też włączyć opcję grilla i szybko podpiec. Podajemy gorące.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.