Składniki (na 2-3 porcje):
- 200g makaronu rurek
- 250g mielonego mięsa z indyka
- szklanka tartej dynii
- 2 małe czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka siekanych pomidorów
- 2 łyżki oleju
- 1/3 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1/3 łyżeczki suszonego oregano
- 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- szczypta cukru
Do podania:
- odrobina tartego żółtego sera
- świeże gałązki tymianku
Zaczynamy od przygotowania sosu – na patelnię wlewamy olej i podsmażamy mięso, dzielimy je na małe kawałeczki. Smażymy aż stanie się brązowe.
W międzyczasie kroimy cebulę w drobną kostkę, obieramy czosnek. Gdy mięso się usmaży, dodajemy do niego cebulę i przesmażamy 3 minut, następnie dodajemy czosnek i smażymy jeszcze minutę. Po tym, dodajemy puszkę pomidorów, około 1/3 puszki wody – opłukujemy puszkę z resztek. Dodajemy także dynię oraz przyprawy – sól, pieprz, zioła oraz cukier. Wszystko razem mieszamy, zmniejszamy na średni ogień i gotujemy pod przykryciem, około 15 minut.
W tym czasie gotujemy makaron, w dobrze osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Po 15 minutach gotowania sosu ściągamy pokrywkę i patrzymy czy dynia wchłonęła cały płyn. Jeśli nie, zwiększamy ogień pod patelnią i już bez przykrycia, gotujemy do odparowania. Gęsty sos zostawiamy jeszcze około 5 minut na patelni, na dość dużym ogniu, tak aby zaczął się lekko przypiekać, najlepiej jak na dnie patelni powstanie kilka mocno brązowych kawałków. Ściągamy z ognia, dodajemy ugotowany makaron i mieszamy.
Podajemy wszystko gorące, posypane z wierzchu serem i przybrane świeżym tymiankiem.