Bolognese z indykiem i dynią

Drukuj
07.10.2017   Magda

Jak odmienić dobrze znane i lubiane bolognese i przemienić je, jakby nie było, w coś zupełnie innego, ale równie smakowitego. Proponuje podmienić tradycyjną wieprzowinę lub wołowinę na mięso indyka i przemycić sporą porcję dyni do sosu. Swój wyjątkowy smak sos zyskuje także dzięki delikatnej karmelizacji i przypieczeniu, które ma miejsce gdy wszystkie pyszne soki z mięsa i pomidorów zostaną wchłonięte przez dynie.

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 200g makaronu rurek
  • 250g mielonego mięsa z indyka
  • szklanka tartej dynii
  • 2 małe czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka siekanych pomidorów
  • 2 łyżki oleju
  • 1/3 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1/3 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta cukru

Do podania:

  • odrobina tartego żółtego sera
  • świeże gałązki tymianku

 

Zaczynamy od przygotowania sosu – na patelnię wlewamy olej i podsmażamy mięso, dzielimy je na małe kawałeczki. Smażymy aż stanie się brązowe.

 

W międzyczasie kroimy cebulę w drobną kostkę, obieramy czosnek. Gdy mięso się usmaży, dodajemy do niego cebulę i przesmażamy 3 minut, następnie dodajemy czosnek i smażymy jeszcze minutę. Po tym, dodajemy puszkę pomidorów, około 1/3 puszki wody – opłukujemy puszkę z resztek. Dodajemy także dynię oraz przyprawy – sól, pieprz, zioła oraz cukier. Wszystko razem mieszamy, zmniejszamy na średni ogień i gotujemy pod przykryciem, około 15 minut.

 

W tym czasie gotujemy makaron, w dobrze osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

 

Po 15 minutach gotowania sosu ściągamy pokrywkę i patrzymy czy dynia wchłonęła cały płyn. Jeśli nie, zwiększamy ogień pod patelnią i już bez przykrycia, gotujemy do odparowania. Gęsty sos zostawiamy jeszcze około 5 minut na patelni,  na dość dużym ogniu, tak aby zaczął się lekko przypiekać, najlepiej jak na dnie patelni powstanie kilka mocno brązowych kawałków. Ściągamy z ognia, dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. 

 

Podajemy wszystko gorące, posypane z wierzchu serem i przybrane świeżym tymiankiem.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *