Biszkopt z pianką truskawkową i galaretką

Drukuj
18.06.2014   Magda

Ciasta z owocami, zwłaszcza te na zimno, jedzone w letnie popołudnia to jest to co sprawia, że uśmiech pojawia się na mojej twarzy. I nawet jeśli nie jestem na urlopie, jedząc takie ciasto czuję się zrelaksowana jak na wakacjach. Dlatego gdy tylko ma dłuższą chwilę, robię to proste w wykonaniu ciasto, na tradycyjnym biszkopcie, z leciutką i puszystą pianką śmietankową i zimną galaretką. Najbardziej lubię to ciasto  z truskawkami, zwłaszcza teraz w sezonie kiedy są one pięknie czerwone, soczyste i pachnące. Poza tym, truskawki idealnie komponują się z bitą śmietaną. Poza sezonem można zrobić to ciasto z mrożonymi truskawkami lub innymi dostępnymi owocami, ale najlepiej żeby galaretka była w tym samym smaku co owoce. Natomiast biszkopt z tego przepisu jest jak dla mnie najlepszy – piecze się idealnie, nie wybrzusza i jest puszysty.

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Pianka truskawkowa:

  • 500ml śmietanki kremówki
  • 1 galaretka truskawkowa

Dodatkowo:

  • około 500g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa  

 

Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i odkładamy. Piekarnik nagrzewamy do 180ºC.

 

Zaczynamy od przygotowania biszkopta – oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem, aż do chwili gdy piana jest średnio gęsta. Następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując, aż do uzyskania sztywnej i błyszczącej piany. Następnie dodajemy łyżkę octu i miksujemy do wymieszania się składników. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i esencje waniliową, następnie delikatnie miksujemy. Żółtka stopniowo wlewamy do piany z białek i miksujemy. Do masy dodajemy partami mąkę krupczatkę i miksujemy do momentu połączenia się składników. Masę przelewamy do blaszki i wygładzamy wierzch. Pieczemy na złocisty kolor około 30-40 minut.

 

W międzyczasie rozpuszczamy galaretki – tą do kremu dokładnie rozpuszczamy w 200ml wrzątku, natomiast galaretkę na wierzch rozpuszczamy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia.

 

Upieczone ciasto wykładamy z blaszki i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygnie, ściągamy z niego papier. W moim przypadku tylko odkleiłam papier aby potem przy krojeniu nie musieć go ściągać, jednakże nie wyrzucałam go – z powrotem ułożyłam ciasto w papierze i przełożyłam do blaszki – dzięki temu ciasto, krem i galaretka nie przechodzą metalicznym smakiem blaszki.

 

Gdy ciasto i galaretka do śmietany całkowicie ostygną, zabieramy się za robienie kremu. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem, ale nie całkowicie na sztywno – mniej więcej na konsystencję gęstej śmietany. Następnie do śmietany dodajemy po kilka łyżek zimnej rozpuszczonej galaretki i  delikatnie, za pomocą łyżki lub silikonowej łopatki, mieszamy do połączenia. Dodajemy galaretkę i mieszamy aż wszystkie składniki będę dokładnie połączone. Gotową masę przekładamy na ostudzony biszkopt, równo rozsmarowujemy i wkładamy do lodówki, na około godziny, aby masa lekko zastygła. W międzyczasie przygotowujemy truskawki – wybieramy najładniejsze, myjemy, przekrawamy na pół i odstawiamy do późniejszego udekorowania ciasta.

 

Po godzinie, ciasto z zastygniętą masą truskawkową dekorujemy przekrojonymi truskawkami według własnych upodobań i następnie zalewamy galaretką – uwaga, najlepiej wylewać galaretkę gdy ma konsystencje żelu, wtedy nie wsiąknie w szczeliny. Ciasto wstawiamy na kolejne 2 godziny do całkowitego zastygnięcie galaretki.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *