Ciasto z truskawkami, pianką truskawkową i galaretką

Drukuj
18.06.2014   Magda

Ciasta z owocami, zwłaszcza te na zimno, jedzone w letnie popołudnia to jest to co sprawia, że uśmiech pojawia się na mojej twarzy. I nawet jeśli nie jestem na urlopie, jedząc takie ciasto czuję się zrelaksowana jak na wakacjach. Dlatego gdy tylko ma chwilę, robię to proste w wykonaniu ciasto, na gotowych biszkoptach, z leciutką i puszystą pianką i zimną galaretką. Najbardziej lubię to ciasto z truskawkami, zwłaszcza teraz w sezonie kiedy są one pięknie czerwone, soczyste i pachnące. Poza tym, truskawki idealnie komponują się z bitą śmietaną. Poza sezonem można zrobić to ciasto z mrożonymi truskawkami lub innymi dostępnymi owocami, ale najlepiej żeby galaretka była w tym samym smaku co owoce. Natomiast biszkopt z tego przepisu jest jak dla mnie najlepszy – piecze się idealnie, nie wybrzusza i jest puszysty.

Składniki na spód:

  • paczka biszkoptów

Pianka truskawkowa:

  • 500ml śmietanki kremówki
  • 1 galaretka truskawkowa

Dodatkowo:

  • około 500g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa  

Blaszkę do pieczenia lub inną formę – np. szkalne naczynie wykładamy biszkoptami – ja ułożyłam 2 warstwy 0 jedną spodami do dołu, drugą do góry, gdzie układałam tą drugą warstwę w lukach między tymi na spodzie. 

 

Rozpuszczamy galaretki – tą do kremu dokładnie rozpuszczamy w 200ml wrzątku, natomiast galaretkę na wierzch rozpuszczamy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia.

 

Gdy galaretka do śmietany całkowicie ostygnie, zabieramy się za robienie kremu. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem, ale nie całkowicie na sztywno – mniej więcej na konsystencję gęstej śmietany. Następnie do śmietany dodajemy po kilka łyżek zimnej rozpuszczonej galaretki i  delikatnie, za pomocą łyżki lub silikonowej łopatki, mieszamy do połączenia. Dodajemy resztę galaretkę i mieszamy aż składniki będą dokładnie połączone. Gotową masę przekładamy na biszkopty, równo rozsmarowujemy i wkładamy do lodówki, na około godziny, aby masa lekko zastygła. W międzyczasie przygotowujemy truskawki – wybieramy najładniejsze, myjemy, kroimy w plasterki i odstawiamy do późniejszego udekorowania ciasta.

 

Po godzinie, ciasto z zastygniętą masą truskawkową dekorujemy przekrojonymi truskawkami według własnych upodobań i następnie zalewamy galaretką – uwaga, najlepiej wylewać galaretkę gdy ma konsystencje żelu, wtedy nie wsiąknie w szczeliny. Ciasto wstawiamy na kolejne 2 godziny do całkowitego zastygnięcie galaretki. Po tym czasie jest gotowe do jedzenia.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.