Barszczyk wigilijny

Drukuj
16.12.2013   Magda

Barszczyk w tzw. stanie czystym nie tylko jest idealnym dodatkiem do krokietów, ale także świetnie smakuje sam. Gorącego barszczyku świetnie rozgrzewa i różowi policzki, ale niestety bardzo brudzi białe obrusy. Dlatego najlepiej podawać go w filiżankach lub kubkach, aby uniknąć nieproszonych plam. Polecam do wigilijnej kolacji jak i do popijania w ciągu dnia.

Składniki (na 5-6 porcji):

  • 4 średnie buraczki
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • 3 ziarenka pieprzu i 3 ziela angielskie
  • sok z połowy średniej cytryny
  • sól i pieprz do smaku 

 

Buraki szorujemy pod wodą, obieramy i kroimy na duże kawałki. Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek obieramy. Do garnka wlewamy około 2,5 litra wody i wkładamy wszystkie warzywa – buraki, marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, czosnek, dodajemy liście laurowe, ziele angielski i pieprz. Całość stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie, dodajemy majeranek i dalej gotujemy, aż do momentu gdy warzywa będą miękkie. 

 

Gdy warzywa są miękkie, wyjmujemy je z wywaru – oddały już cały swój smak barszczykowi. Ugotowane buraczki trzemy na tarce i dodajemy do wywaru. Wciskamy sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem przelewamy przez sitko. Podajemy gorący np. z krokietami lub uszkami.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.