Banany w karmelu

Drukuj
03.04.2014   Magda

Efektowny deser w 15 minut? To da się zrobić, a i tak większość z tego czasu zajmie przyswajanie przepisu, niż samo jego wykonanie. Trzeba się jedynie wykazać ostrożnością i uwagą przy przygotowaniu karmelu. Ale warto chwilę się skupić, bo naprawdę warto.

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 twarde banany
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • Sok z połowy pomarańczy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki wrzątku
  • 2 gałki lodów śmietankowych

 

Banany obieramy i kroimy w plasterki, następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozpuszczamy masło, aż się spieni. Na masło sypiemy cukier, wlewamy wrzątek i wstrząsamy patelnią – pamiętajcie, karmelu nie miesza się łyżką, wystarczą koliste ruchy patelnią. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać i robić gęsty, dodajemy sok z pomarańczy – uwaga, może trochę pryskać – i sypiemy cynamon. Następnie układamy plastry banana i trzymamy w karmelu 3 minuty z jednej strony, po czym obracamy i trzymamy kolejne 3 minuty.

 

Ściągamy z ognia i łyżką wykładamy na talerz. Do każdej porcji dodajemy gałkę lodów. Całość polewamy sosem karmelowym. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *