Bałagan w Eton w wesji dla dorosłych

Drukuj
24.07.2015   Magda
Eton mess to kremowy, słodki i dziecinnie prosty deser do przygotowania w kilka chwil. Pochodzi z Anglii, powstał w moich ulubionych czasach wiktoriańskich! Ten deser to połączenie słodkich truskawek z puszystą kremówką i chrupiącymi bezami – wszystko to zmieszane, tworzy przepyszny bałagan. Mojej wersji dodałam delikatnego kopa dodając kieliszkiem słodkiej nalewki truskawkowej, oczywiście home-made.

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 400g małych, słodkich truskawek
  • kieliszek nalewki truskawkowej
  • 10 małych bezików
  • 200ml śmietanki kremówki

 

Od umytych truskawek odrywamy szypułki i kroimy je w małą kosteczkę. Dolewamy do nich kieliszek nalewki i mieszamy. Odstawiamy, aby przeszło smakami.

 

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy, ale niezbyt sztywno. Do pucharków, na samo dno, rozkruszamy część bez, na bezy układamy porcję bitej śmietany, a na śmietanę porządną porcję truskawek. Powyższą kolejność powtarzamy przy drugiej warstwie. Na wierz rozkruszamy jeszcze po jednej bezie. Deser od razu podajemy.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *