24.07.2015 Magda
Eton mess to kremowy, słodki i dziecinnie prosty deser do przygotowania w kilka chwil. Pochodzi z Anglii, powstał w moich ulubionych czasach wiktoriańskich! Ten deser to połączenie słodkich truskawek z puszystą kremówką i chrupiącymi bezami – wszystko to zmieszane, tworzy przepyszny bałagan. Mojej wersji dodałam delikatnego kopa dodając kieliszkiem słodkiej nalewki truskawkowej, oczywiście home-made.
Składniki (na 2 duże porcje):
- 400g małych, słodkich truskawek
- kieliszek nalewki truskawkowej
- 10 małych bezików
- 200ml śmietanki kremówki
Od umytych truskawek odrywamy szypułki i kroimy je w małą kosteczkę. Dolewamy do nich kieliszek nalewki i mieszamy. Odstawiamy, aby przeszło smakami.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy, ale niezbyt sztywno. Do pucharków, na samo dno, rozkruszamy część bez, na bezy układamy porcję bitej śmietany, a na śmietanę porządną porcję truskawek. Powyższą kolejność powtarzamy przy drugiej warstwie. Na wierz rozkruszamy jeszcze po jednej bezie. Deser od razu podajemy.